Sanitair laten plaatsen?

Gratis & vrijblijvend

Sanitair

Kwalitatief sanitair in je badkamer heeft een grote invloed op het gebruikersgemak en de uitstraling. Met een nieuw toilet, een fijne nieuwe inloopdouche of zelfs de installatie van een ligbad verhoog jij je wooncomfort en -genot enorm! Schakel hiervoor wel een vakman in, zodat je zeker weet dat de installatie correct en snel verloopt. Op zoek naar een installatiebedrijf?

Start gratis offerteaanvraag.

Hierna ontvang je meerdere offertes van loodgieters in jouw regio. Vergelijk de verschillende prijzen en kies zo voor de beste offerte! Je bespaart tot wel 40% op de kosten.

Op deze pagina lees je welke werken je kunt uitbesteden aan een vakman. Je krijgt een indicatie van de kosten en we geven je handige tips voor als je zelf je sanitair wilt installeren!

Zoek je een loodgieter?

Ben je op zoek naar een betaalbare loodgieter?

Vergelijk gratis tarieven

Vergelijk gratis tarieven van loodgieters in de buurt.

De juiste loodgieter

Een goede loodgieter vind je snel en gratis!

sanitair


Sanitair laten installeren: voordelen installateur

Nieuw toilet laten installeren of wil jij je bad vervangen door een luxe inloopdouche? Het installeren van sanitair is niet iets dat je gemakkelijk zelf doet: de watertoevoer en -afvoer moeten goed worden aangesloten om lekkages en andere problemen te voorkomen.

Het inschakelen van een sanitair installateur voorkomt dit!

Je weet namelijk zeker dat je toilet, ligbad of wastafel correct geplaatst is. Mochten er onverhoopt toch problemen ontstaan, dan bieden de meeste installateurs een goede garantieregeling.

De grootste voordelen op een rij:

 • Jouw nieuwe sanitair is snel en correct geplaatst.
 • Je weet zeker dat er na de installatie geen problemen of lekkages ontstaan.
 • De loodgieter biedt garantie op materiaal en montage.

Wat kost het sanitair plaatsen?

Sanitair laten plaatsen: wat kost dat ongeveer? Het antwoord is afhankelijk van het soort sanitair, omdat dit een grote invloed heeft op de tijd die de installateur kwijt is aan de installatie.

Voor de installatie van een nieuwe kraan betaal je gemiddeld €150,- tot €450,-. Het plaatsen van een complete wastafel of lavabo neemt meer tijd in beslag: hiervoor liggen de kosten rond de €400,- tot €800,-. De kosten liggen hoger als je een enkele wastafel vervangt met een dubbele, omdat de vakman in dat geval een extra watertoevoer en -afvoer moet maken.

Een inloopdouche laat je installeren vanaf €1.800,- en voor een gietijzeren ligbad liggen de kosten rond de €1.825,-.

Sanitair installatie: kosten 2024

Sanitair Gemiddelde prijs*
Kraan €150,- tot €450,-
Wastafel/lavabo €400,- tot €800,-
Toilet €300,- tot €700,-
Douchebak €420,-
Douchecabine €1.300,-
Inloopdouche Vanaf €1.800,-
Ligbad plaatstaal €825,-
Ligbad acryl €1.125
Ligbad gietijzer €1.825

*Dit zijn richtprijzen incl. btw en arbeidskosten. Vraag gratis offertes aan om te besparen op de kosten.

Meer informatie over prijzen van loodgieters.

Installatiebedrijf inhuren voor jouw sanitair en besparen op de kosten?

Vergelijk meerdere bedrijven in je regio en bespaar tot wel 40%!
Gratis offertes vergelijken!


Sanitair plaatsen: de mogelijkheden


Wat betreft het plaatsen van het sanitair zijn er heel veel verschillende mogelijkheden. Laat een nieuw hangtoilet plaatsen op de benedenverdieping, zodat jouw toilet er modern uitziet en gemakkelijk schoon te maken is. Of kies voor nieuw sanitair in de badkamer, omdat je hiermee het gebruikersgemak zoveel vergroot.

Hieronder gaan we dieper in op de vele opties. Wil jij je sanitair vervangen en besparen op de kosten? Start dan nu je gratis offerteaanvraag en bespaar tot wel 40% op de kostprijs.

Toilet

Bij het plaatsen van een nieuw toilet zijn er diverse opties. De meeste mensen laten hun staand toilet vervangen door een hangend model, omdat dit er moderner uitziet. Door de ruimte onder de toiletpot is de vloer bovendien een stuk gemakkelijker schoon te maken, waardoor het ook nog eens een hygiënische keuze is.

Daar staat natuurlijk tegenover dat een staand toilet vaak goedkoper is: hiervoor hoeft de vakman de afvoer namelijk niet te verplaatsen. Een toilet plaatsen kosten gemiddeld €300,- tot €700,-.

Lavabo

Een toilet is niet compleet zonder lavabo. Je hebt hierbij heel veel verschillende keuzes: een wastafel van keramiek is de goedkoopste en één van de meest gebruikte opties. Maar wil je een bepaalde stijl creëren, dan is een natuurstenen lavabo ook een prachtige toevoeging.

Voor een moderne uitstraling kies je best voor een vrijhangende wastafel. Dit houdt in dat de waterafvoer is weggewerkt in de muur, en de leiding dus niet zichtbaar is! Voor de installatie van een nieuwe lavabo betaal je gemiddeld €400,- tot €800,-.

Douchewand of douchebak

Wil je een nieuwe douche laten installeren? Dan zijn er tal van opties: een luxe douchecabine met alles erop en eraan bijvoorbeeld: een stoomdouche, massagestralen of zelfs een geïntegreerd zonnesysteem. Hiervoor beginnen de prijzen rond de €1.800,-, afhankelijk van de opties.

Een andere optie is de installatie van een douchebak met douchewand. Dit oogt ruimer en zorgt voor een moderne uitstraling. Het voorkomt ook een hoge opstap, omdat douchebakken nagenoeg gelijklopen met de vloer. Dit is dus ook een hele geschikte optie voor een aanpassing in een seniorenwoning! De prijs voor een douchebak ligt rond de €420,-.

Inloopdouche

Natuurlijk is het ook mogelijk een ruime inloopdouche te installeren. Kenmerkend hieraan is dat de douche niet is afgesloten. Dit creëert een heel ruimtelijk effect. Bij een inloopdouche kán er een douchebak geplaatst worden, maar de meeste mensen kiezen ervoor om gewoon op de tegels te douchen.

Let op: wil jij ook op de badkamervloer douchen, houd er dan rekening mee dat de vloertegels hier geschikt voor zijn en dus niet te glad. Kies voor tegels met een minimale R-waarde van 11 in de douche. Voor de rest van de badkamer voldoet R10.

De prijzen voor een inloopdouche beginnen vanaf €1.800,-.

Ligbad

Voor veel mensen is een ligbad een ideale aanvulling aan hun badkamer. Er zijn tal van opties: hoekbaden, lig- of zitbaden, kleine of grote ligbaden: kies voor een model dat past bij jouw badkamer. Bovendien heb je verschillende keuze wat betreft het materiaal:

 • Plaatstaal: dit is de meest goedkope optie. Plaatstaal kan goed tegen een stootje en is het kras- en stootvast. Het materiaal is relatief zwaar, dus je vloer moet wel sterk genoeg zijn. De prijzen beginnen vanaf €825,-.
 • Acryl: dit kunststof is een hygiënische keuze. Vuil hecht zich nauwelijks aan het oppervlak, waardoor schoonmaken een stuk gemakkelijker is. Ook voelt acryl heel comfortabel aan tegen je huid. De kosten liggen rond de €1.125,-.
 • Gietijzer: het voordeel hiervan is dat het warmte goed geleid, waardoor het bad nog lange tijd warmte afgeeft. Het materiaal is wel erg zwaar, dus ook hier moet je rekening houden met de draagkracht van de badkamervloer. De prijzen beginnen rond de €1.825,-.

Sanitair installateur inschakelen?

Vind snel en gemakkelijk een installatiebedrijf bij jou in de buurt en bespaar!
Gratis offertes vergelijken!


sanitair loodgieter

Sanitair laten installeren: wat doet de vakman?

Sanitair installeren is een klus die goed uitgevoerd moet worden om lekkages te voorkomen. Maar hoe gaat een vakman precies te werk bij deze klus? Dat is helemaal afhankelijk van het sanitair dat je laat plaatsen. Hieronder lees je over de belangrijkste stappen van de installatie:

 • Stap 1: sanitair verwijderen. Eerst verwijdert de vakman het oude sanitair. Wil je de tegels niet vervangen, dan is het belangrijk dat dit voorzichtig gebeurt zodat er niets beschadigt. Indien gewenst voert de vakman oud sanitair ook voor je af, zodat je hier niet mee blijft zitten.
 • Stap 2: leidingen verplaatsen. Deze stap is optioneel, als je bijvoorbeeld een hangend toilet laat plaatsen in plaats van een staand model, of kiest voor een dubbele wastafel in plaats van een enkele. De vakman legt de wand of vloer bloot en freest sleuven in het oppervlak. Hierin legt hij de leidingen, zodat ze op de juiste plek komen te zitten.
 • Stap 3: tegelwerk: heb je de leidingen verplaatst? In dat geval moet je de vloer of wand (deels) opnieuw laten betegelen zodat de muur weer netjes afgewerkt is.
 • Stap 4: sanitair installeren. Nu volgt de installatie van het sanitair. De vakman sluit de watertoevoer aan en zorgt voor een waterdichte afsluiting bij de afvoer. Natuurlijk test hij dit voordat hij het sanitair afwerkt. De afwerking bestaat uit het dichtkitten van alle randen en naden.

Voordelen inschakelen sanitair installateur

Het plaatsen van sanitair klinkt eenvoudig, maar we raden je aan de installatie uit te besteden aan een vakman. Je krijgt dan een persoonlijk advies met betrekking tot de plaatsing en weet zeker dat het installeren zo snel mogelijk is afgerond. Dat is fijn: want des te eerder kun jij je toilet, wastafel of douche weer gebruiken!

De grootste voordelen van het inhuren van een loodgieter voor je sanitair:

 • De installatie verloopt snel en zonder problemen.
 • Je weet zeker dat het sanitair correct geplaatst is.
 • Hierdoor ontstaan er later geen lekkages of andere problemen.
 • Loodgieters bieden garantie op het geleverde werk.

sanitair laten plaatsen

Wanneer sanitair vervangen?

Er zijn een aantal momenten waarop we je aanraden je sanitair te vervangen. Bijvoorbeeld wanneer de badkamer of het toilet zó verouderd zijn, dat het niet meer past bij de rest van je woning of voldoet aan je wensen. Misschien vind je de huidige douchecabine te klein en gebruik je liever een ruime inloopdouche. Of wellicht is die kleine wastafel niet meer groot genoeg nu je een groot gezin hebt.

Een andere reden om je sanitair te vervangen is ouderdom. Als je oude toilet steeds vaker een verstopping veroorzaakt bijvoorbeeld, of als de douche inmiddels lekt als je hem dichtdraait.

Twijfel je nog? Een loodgieter kan je adviseren om je sanitair te vervangen of te repareren als dat makkelijker is.

Zelf sanitair installeren? Een aantal tips!

Ben je een handige klusser en mag je graag dingen in huis zelf aanpakken? Dan is het installeren van je nieuwe sanitair natuurlijk een leuke uitdaging. Je kunt zelf aan de slag gaan, maar bereid je goed voor! Hieronder geven we je handige tips en belangrijke aandachtspunten.

 • Ga je zelf de leidingen verplaatsen? Zorg dat je niet in de leiding zelf boort! Zoek eerst uit waar de leiding ongeveer zit, dit kan bijvoorbeeld met een warmtecamera. Houd ook rekening met bijvoorbeeld vloerverwarming, zodat je geen leiding doorboort: gebeurt dit wel, bel dan met spoed een loodgieter.
 • Ga je de indeling van de badkamer veranderen, maak dan altijd een tekening met de locaties van de leidingen en afvoeren. Zo breng je inzichtelijk in kaart welke leidingen je nog moet verplaatsen.
 • Sluit de koud- en warmwatertoevoer correct aan! Je zult niet de eerste zijn bij wie dit fout gaat. Warm water en koud water hebben vaak hun eigen leiding. Controleer dit zorgvuldig voordat je de leidingen aansluit, anders moet je dit opnieuw doen.
 • Voor het afwerken van je toilet of badkamer moet je de afvoeren en toevoeren goed controleren op lekkages. Zo kun je eventuele problemen nog oplossen voordat je alle tegels alweer hebt teruggeplaatst.
 • Heb je toch hulp nodig? Twijfel dan niet en vraag snel gratis offertes aan. Hiermee vind je gemakkelijk de goedkoopste sanitair installateur in jouw regio en bespaar je tot wel 40% op de kostprijs.

Waarop letten bij sanitair kopen?

Ga je zelf nieuw sanitair kopen? Bij de aanschaf van het nieuwe sanitair is het belangrijk om rekening te houden met de afmetingen. Je wilt voorkomen dat je een prachtig nieuwe dubbele wastafel koopt en er tijdens de plaatsing pas achter komt dat dit helemaal niet past in je kleine badkamer.

Daarnaast is het belangrijk om goed te kijken naar de stijl van het sanitair, en de gewenste stijl van de badkamer of het toilet. Voor een klassieke badkamer kies je best voor ronde vormen en warme kleuren, terwijl strakke lijnen en lichte kleuren de beste keuze zijn voor een moderne sfeer.

Premies voor sanitair

Heb je recht op een premie als je sanitair laat installeren? Soms wel! Als jouw woning bijvoorbeeld minimaal 30 jaar oud is kun je mogelijk de renovatiepremie aanvragen! Dit houdt in dat je 20% of 30% van je investering weer terugkrijgt: je betaalt de kosten dus eerst zelf. De premie wordt berekend over maximaal €3.750,-.

Daarnaast kunnen 65-plussers gebruik maken van de aanpassingspremie. Deze premie is voor iedereen die hun woning noodgedwongen moet aanpassen vanwege hun oudere leeftijd. Het vervangen van een bad met een inloopdouche met lage instap, bijvoorbeeld. Per categorie kun je 50% van (goedgekeurde) facturen terugkrijgen. Op vlaanderen.be lees je meer over de premies voor de werken aan je sanitair.

sanitair vervangen

Sanitair laten plaatsen? Bespaar op de kosten!

Wil jij je sanitair snel en vakkundig laten plaatsen? Maak dan gebruik van de expertise van een installateur. Zo weet je zeker dat jouw nieuwe toilet, douche of ligbad correct geplaatst is en er geen lekkage ontstaan. Bovendien zijn de werken zo snel mogelijk afgerond zodat jij zo snel mogelijk weer gebruik kunt maken van je sanitair! Op zoek naar een installatiebedrijf?

Start gratis offerteaanvraag!

Hierna ontvang je snel meerdere offertes van experts in jouw regio. Vergelijk de verschillende prijzen en kies zelf voor het installatiebedrijf met het beste aanbod. Je besparing loopt hiermee op tot wel 40% op de totaalprijs!

Gratis offertes vergelijken!